Λιθίαση ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος...
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145
Η πρώτη μέθοδος θεραπείας για την λιθίαςη και η λιγότερο επεμβατική, η οποία στηρίζεται στην χρήση υψηλής ενέργειας κρουστικών κυμάτων, τα οποία παράγονται εκτός του σώματος και τα οποία προκαλούν κατακερματισμό των λίθων σε μικρότερα τμήματα, τα οποία αποβάλλονται μόνα τους.
Η ESWL εφαρμόζεται τόσο σε επείγουσες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν συμπτώματα ( κολικός νεφρού, απόφραξη ) , όσο και σε περιπτώσεις ανεύρεσης λίθων σε τυχαίο έλεγχο. Στην τελευταία περίπτωση εφαρμόζεται προληπτικά, λόγω της μεγάλης πιθανότητας επιπλοκών από την ύπαρξη λιθίασης.
Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένη για τον κατακερματισμό των κατωτέρω τύπων λιθίασης:
Αρχικά, ο Ουρολόγος εντοπίζει τη θέση του λίθου με τη χρήση ακτινοσκόπησης ή υπερήχων, προκειμένου να γίνει εστιασμός των κρουστικών κυμάτων στο σημείο του λίθου. Ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε κατάλληλο μηχάνημα και μετά την παραγωγή των κυμάτων, αυτά προκαλούν διάσπαση του λίθου στο σημείο εστίασης.
Ανάλογα με τη σκληρότητα και τη θέση του λίθου ρυθμίζεται η συχνότητα και η ενέργεια των κρουστικών κυμάτων, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, με τις λιγότερες επιπλοκές. Τα λιθιασικά συγκρίματα που δημιουργούνται αποβάλλονται με την ομαλή ροή των ούρων.
Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί ο ασθενής να παραπονεθεί γαι πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με τη χρήση αναλγητικών ή και κάποιου είδους αναισθησίας.
Ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό να κατακερματιστεί ο λίθος σε μία συνεδρία ( λόγω της θέσης ή της σύστασης), οπότε μπορεί να επαναληφθεί η διαδικασία έως τρεις φορές. Σε περίπτωση αποτυχίας, επιλέγεται εναλλακτική μέθοδος θεραπείας ( ενδοσκοπική ουρητηρολιθοτριψία – διαδερμική νεφρολιθοτριψία).
Σπάνια είναι δυνατόν να απαιτηθούν επιπρόσθετες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη αποβολή των λιθιασικών τμημάτων:
Οι επιπρόσθετες αυτές ενέργειες μπορεί να απαιτηθεί να γίνουν πριν ή μετά την διενέργεια της εξωσωματικής λιθοτριψίας. Ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος να αποφασίσει και γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να έχει εκ των προτέρω την συγκατάθεσή σας.
Λίθοι οι οποίοι δεν φαίνονται / εντοπίζονται στις απλές ακτινογραφίες, αποτελούνται κυρίως από ουρικό οξύ. Οι λίθοι αυτοί μπορούν να διαλυθούν με κατάλληλα φάρμακα, τα οποία τροποποιούν το Ph των ούρων ( αλκαλοποίηση των ούρων).
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που αποτυγχάνει η εξωσωματική λιθοτριψία, επιλέγεται η κατάλληλη ενδοσκοπική μέθοδος. Σε περιπτώσεις λίθων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδοσκοπικά, τότε η λαπαροσκοπική ή τέλος σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και η ανοικτή επέμβαση προσφέρουν την τελική λύση.
Αν και η εξωσωματική λιθοτριψία αποτελεί την πιο ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με τις λιγότερες επιπλοκές, είναι δυνατό να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, που σχετίζονται με την ενέργεια και την ένταση των κρουστικών κυμάτων.
Η αποβολή των λίθων μπορεί να διρκέσει μέρες ή και εβδομάδες. Σε 15 μέρες η διενέργεια μιας απλής ακτινογραφίας και ενός υπερηχογραφήματος αποκαλύπτει το αποτέλεσμα της θεραπείας. Η περιοδική επανεξέταση εξασφαλίζει την αποτροπή επιπλοκών και την επιλογή, εφόσον απαιτηθεί, συμπληρωματικών θεραπευτικών μέτρων.