Όταν τα φάρμακα και οι άλλες μη χειρουργικές θεραπείες δεν είναι διαθέσιμες ή δεν ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, η χειρουργική είναι η θεραπεία...
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145
Η λαπαροσκοπική χειρουργική – ή ελάχιστα επεμβατική ή βίντεο χειρουργική ή χειρουργική μέσα από κλειδαρότρυπες (Keyhole Surgery, Schluesselhohlchirurgie) όπως αλλιώς είναι γνωστή – είναι μία χειρουργική μέθοδος, με την οποία η επέμβαση εκτελείται ελάχιστα τραυματικά και επεμβατικά μέσα από μικρές τρύπες που ανοίγονται στην κοιλιά και με την βοήθεια της επισκόπησης του χειρουργικού πεδίου με βίντεο-κάμερα. Η λέξη «λαπαροσκόπηση» προέρχεται από τις λέξεις "λαπάρα" που σημαίνει κοιλιά και "σκοπώ" που σημαίνει βλέπω.
Σε αντίθεση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται μέσα από μεγάλες τομές στην κοιλιά ώστε να υπάρχει άμεση όραση και απτική επαφή των οργάνων του ασθενούς, στην λαπαροσκοπική ουρολογική χειρουργική εισάγονται στο χειρουργικό πεδίο μέσα από μικρές οπές του δέρματος των 5-10 χιλιοστών ειδικά όργανα και οπτική κάμερα για να πραγματοποιηθεί για παράδειγμα μία επέμβαση στο νεφρό ή στον προστάτη ή στην χοληδόχο κύστη. Η οπτική κάμερα μεταφέρει την εικόνα του χειρουργικού πεδίου μεγεθυμένη κατά 10-15 φορές σε μία οθόνη, έτσι ώστε ο χειρουργός και όλη η χειρουργική και αναισθησιολογική ομάδα να έχει ζωντανά και μόνιμα την εικόνα της επέμβασης μπροστά της.
Η πρώτη λαπαροσκόπηση έχει ρίζες ουρολογικές! Το 1901, ο Kelling, ένας χειρουργός από την Δρέσδη της Γερμανίας πραγματοποίησε τις πρώτες λαπαροσκοπήσεις σε ζώα, τις οποίες και ονόμασε «κοιλιοσκοπήσεις», με την βοήθεια ενός κυστεοσκοπίου που εφεύρε ο γερμανός ουρολόγος Nitze δέκα χρόνια νωρίτερα. Η πρώτη ουρολογική λαπαροσκόπηση εκτελέσθηκε από τον Cortesitο 1976 για την αναζήτηση ενός ενδοκοιλιακού έκτοπου όρχεως.
Η πρώτη επιτυχημένη λαπαροσκοπική ουρολογική επέμβαση σε ανθρώπους ήταν μία νεφρεκτομή και έγινε από τον Clayman το 1990. Η τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα έμελε να σημαδέψει καταλυτικά όλη την ιστορία και εξέλιξη της Ουρολογικής Χειρουργικής αφού δεν υπάρχει ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που να έχει γίνει επιτυχημένα και λαπαροσκοπικά. Επιπλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας των οπτικών ινών, της επεξεργασίας εικόνας μέσω βίντεο και η τελειοποίηση των λαπαροσκοπικών μίνι-εργαλείων έκαναν εφικτό στο μέγιστο βαθμό το όραμα για μία πιο ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική με ελάχιστες επιπλοκές και πολύ καλά αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα των ανοιχτών επεμβάσεων.
Διαμέσου μίας τομής δέρματος του ενός εκατοστού εισέρχεται στην κοιλιά και υπό άμεση όραση ένα λεπτό ειδικό «τηλεσκόπιο», το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με μία κάμερα για την ζωντανή παρακολούθηση της εικόνας σε μία μεγάλη οθόνη. Κατόπιν εισέρχεται υπό χαμηλή πίεση ένα αδρανές αέριο (συνήθως διοξείδιο του άνθρακα) στην κοιλιά, με την βοήθεια του οποίου διευρύνεται ο ενδοκοιλιακός χώρος, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευχέρεια και χωρίς επιπλοκές η λαπαροσκοπική επέμβαση. Στην συνέχεια γίνονται 2-3 επιπλέον τομές δέρματος του μισού εκατοστού μέσα από τα οποία εισέρχονται τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία για την πραγματοποίηση της λαπαροσκοπικής επέμβασης.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής ουρολογίας
Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει καθιερωθεί στην ουρολογία για ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ουρολογικών επεμβάσεων. Κάθε ανοιχτή ουρολογική επέμβαση μπορεί να εκτελεσθεί και λαπαροσκοπικά. Το σημαντικό είναι όμως, ποια εμπειρία έχει ο ουρολόγος για να χειρουργεί λαπαροσκοπικά με επιτυχία.
Οι ουρολογικές επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά είναι:
Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε παιδιά
Για παθήσεις όρχεων
Για παθήσεις νεφρών
Για παθήσεις επινεφριδίων
Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε ενήλικες
Για παθήσεις νεφρών
Για παθήσεις επινεφριδίων
Για παθήσεις ουρητήρα και νεφρικής πυέλου
Για παθήσεις ουροδόχου κύστεως
Για παθήσεις προστάτη
Για παθήσεις όρχεων
Για γυναικολογικές παθήσεις