ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Επεμβάσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Πλαστική Αποκατάσταση Κάμψης Πέους

Πλαστική Αποκατάσταση Κάμψης Πέους

Οι κάμψεις του πέους διακρίνονται σε συγγενείς και επίκτητες.

Συνήθως προκαλούν δυσμορφία στο πέος, που είναι εμφανής κατά τη στύση, η οποία μπορεί να είναι και επώδυνη, ιδιαίτερα στις σοβαρές κάμψεις. Μείωση του μεγέθους του πέους μπορεί επίσης να παρατηρηθεί.

Οι συγγενείς κάμψεις διακρίνονται σε κάμψεις χωρίς χορδή και μπορεί να είναι πρόσθιες (κοιλιακές), πλάγιες (πιο συχνά προς τα αριστερά) και σπανιότερα οπίσθιες (ραχιαίες), και σε κάμψεις με χορδή χωρίς υποσπαδία (σπάνια), που συνήθως παρουσιάζουν πρόσθια (κοιλιακή) κλίση με ή χωρίς στροφή.

Οι επίκτητες κάμψεις διακρίνονται σε κάμψεις, όπου αναφέρεται ιστορικό τραυματισμού στο πέος (συνήθως κατά την σεξουαλική επαφή) και στις κάμψεις με σχηματισμό ινώδους πλάκας, όπου δεν γίνεται αναφορά τραυματισμού (Ν.Peyronie).

Για τη συντηρητική αντιμετώπισή των κάμψεων έχουν δοκιμασθεί κατά περιόδους διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως χορήγηση βιταμίνης E ως αντιοξειδωτικής ουσίας, κολχικίνης και ταμοξιφαίνης από το στόμα, τοπική χρήση βεραπαμίλης με τη χρήση ιοντοφόρησης με ειδική συσκευή και ενέσεις κολλαγενάσης, κορτικοστεροειδών και ιντερφερόνης στην ινώδη πλάκα.

Προσπάθειες απευθείας καταστροφής της ινώδους πλάκας σε νόσο Peyronie έχουν γίνει με τη βοήθεια του εξωσωματικού λιθοθρύπτη (ESWT local penile electroshock wave therapy).

T’ αποτελέσματα όλων των παραπάνω θεραπειών στη διόρθωση της κάμψης του πέους είναι αμφίβολα. Εκτός αυτού η νόσος Peyronie είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενη και υποστροφή αναφέρεται σε ποσοστό έως και 50%. Συνεπώς, ακόμη και οι περιπτώσεις όπου γίνεται αναφορά για επιτυχημένη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να αφορούν αυτόματες υποστροφές της νόσου.

Χειρουργικά έχουν περιγραφεί διάφορες τεχνικές για την αποκατάσταση των συγγενών ή επίκτητων κάμψεων του πέους. Γενικά στις επίκτητες κάμψεις η χειρουργική πράξη προτείνεται μετά τους έξι  μήνες από τη διάγνωση, όταν πλέον η πλάκα δεν μεταβάλλεται και η κάμψη έχει σταθεροποιηθεί.

Τεχνικές όπως η Nesbit και η τοποθέτηση ραφών πτύχωσης (Plication) σε συγγενή ή και σε επίκτητη κάμψη, είναι οι συχνότερα εφαρμοζόμενες με ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά και με σχετική μείωση του μήκους του πέους. Τεχνικές, όπου γίνεται αφαίρεση της ινώδους πλάκας με ή χωρίς πτύχωση της απέναντι στη βλάβη πλευράς, και κάλυψη του ελλείμματος με τοποθέτηση φλεβικών μοσχευμάτων, όπως της μείζονος σαφηνούς, δερματικών μοσχευμάτων χρήση του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα του όρχεως ως μόσχευμα και ως κρημνό ή ακόμη και περικαρδιακών, τεχνητών, καθώς και μη αυτόλογων μοσχευμάτων, έχουν περιγραφεί με σκοπό τη διατήρηση του μήκους του πέους.

Η απλή διατομή της πλάκας σε όλο το πάχος της με κάλυψη της τομής με μόσχευμα, όπως της περιτονίας του κροταφίτη μυός για την αποκατάσταση του ελλείμματος, έχει το πλεονέκτημα της ευκολότερης διεκπεραίωσης από την πλήρη αφαίρεση της πλάκας με το ίδιο καλό αποτέλεσμα.

Ενίοτε, οι τομές επάνω στην πλάκα Peyronie μπορεί να μην αφορούν όλο το πάχος της πλάκας και έτσι να μην απαιτείται η κάλυψη του ελλείμματος με μόσχευμα (relaxation incisions). Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται χρόνος και η επέμβαση γίνεται σημαντικά απλούστερη.

Η αφαίρεση της χορδής σε συγγενείς κάμψεις με χορδή χωρίς υποσπαδία επιφέρει ευθειασμό του πέους.

Τέλος σε περιπτώσεις συνύπαρξης στυτικής δυσλειτουργίας και κάμψης πέους, η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης μπορεί από μόνη της ή με την εφαρμογή του κατάλληλου χειρισμού ρήξης της πλάκας (modeling) να διορθώσει και τις δύο καταστάσεις με άριστα αποτελέσματα.

Η επιλογή κάποιας από τις παραπάνω τεχνικές εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού, το βαθμό και το είδος της κάμψης και την αποδοχή του ασθενούς για την απώλεια ή όχι κάποιου μήκους σε συνδυασμό βέβαια με τη σημαντικά πολυπλοκότερη επέμβαση αφαίρεσης της πλάκας και τοποθέτησης μοσχεύματος.

H xρήση του ακροποσθιακού μοσχεύματος φαίνεται να έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Διαβάστε Επίσης

Περιτομή

Η περιτομή είναι η χειρουργική πράξη με την οποία γίνεται αποκοπή (αφαίρεση) της πόσθης ή ακροποσθίας, της πτύχωσης δηλαδή του δέρματος...

Βραχύς Χαλινός

Ο χαλινός του πέους ("πετσάκι" του πέους) είναι μια μικρή δερματική πτυχή μέσω της οποίας συνδέεται η βάλανος με την ακροποσθία...

Ορχεκτομή

Ορχεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης του όρχεος και του σπερματικού τόνου, μέσω μίας βουβωνικής τομής. Συνήθως απαιτεί νοσηλεία...

Τοποθέτηση ένθετου όρχι

Η απουσία του όρχεως προκαλεί ψυχολογική τραυματική εμπειρία για άντρες ανεξαρτήτως ηλικίας. Η τοποθέτηση ορχικού ενθέματος...

Πλαστική υδροκήλης

Η πλαστική αποκατάσταση της υδροκήλης είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ή επιδιορθώνεται ο σάκος με το υγρό...

Διόρθωση Βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη είναι συχνή, ιδιαίτερα σε νέους άνδρες κάτω των 40 ετών. Στις ηλικίες αυτές οφείλεται σε δυσλειτουργία ενός συστατικού...

Απολίνωση της Έσω Σπερματικής Φλέβας

Διάταση των ορχικών φλεβών στο σπερματικό ή ελικώδες πλέγμα του όρχεως, ιδίως αριστερά αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια ανδρικής...

Πεεκτομή

Είναι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την επέμβαση του καρκίνου του πέους. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να χρειαστεί...

Συστροφή Όρχεως

Η συστροφή του όρχεως είναι μία επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο όρχις πραγματοποιεί μία περιστροφή γύρω από...