ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Επεμβάσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Λιθοτριψία Κύστεως

Λιθοτριψία Κύστεως

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα αποτελεί για τον άνθρωπο η λιθίαση του ουροποιητικού. Οι λίθοι μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία και φύλο, σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή χώρας. Πιο συχνά παρουσιάζεται στους άνδρες σε αναλογία παραπάνω από 2 προς 1. Και μάλιστα στους άνδρες παρουσιάζονται σε νεαρές ηλικίες ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται σε ηλικίες λίγο μεγαλύτερες, κατά μέσον όρο στα 45 με 50. Έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη συχνότητα σε μέλη της ίδιας οικογένειας - κληρονομικότητα.

Διατροφή και λιθίαση. Η αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπών και λευκωμάτων έχει αυξήσει το ποσοστό εμφάνισης της νόσου, ενώ η αποφυγή μιας τέτοιας δίαιτας και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η λήψη άφθονων υγρών είναι ο παράγοντας που θα προλάβει την εμφάνιση της λιθίασης. Η αυξημένη εμφάνιση σε μέλη της ίδιας οικογένειας πιθανόν να οφείλεται σε παράγοντες όπως ίδιες διατροφικές συνήθειες ή ίδιες συνθήκες διαβίωσης ή ακόμη και σε κληρονομικούς παράγοντες.

Συμπτώματα: Η λιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, όσο ο λίθος δεν προκαλεί απόφραξη, δεν μπαίνει δηλαδή εμπόδιο στην αποχέτευση των ούρων. Όταν όμως αυτό συμβεί , τότε έχουμε τον Κωλικό του νεφρού, πολύ δυνατό πόνο, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να βρει ησυχία σε καμιά θέση, στριφογυρίζει ιδιαίτερα ανήσυχος, έχει τάση για εμετό ή κάνει εμετούς. Άλλες φορές, όταν ο λίθος κατέρχεται από τον νεφρό και πλησιάζει την ουροδόχο κύστη, τότε έχουμε και συχνουρία ή τάση για ούρηση. Όσο πιο δυνατός είναι ο πόνος - γι αυτό και κωλικός - τόσο παρουσιάζονται μαζί του ναυτία ή εμετοί. Ο λίθος προκαλεί απόφραξη, εμπόδιο δηλαδή στην αποχέτευση των ούρων και ταυτόχρονα αδιέξοδο στην ολοένα συνεχή παραγωγή ούρων και άρα συνεχώς μεγαλύτερο εμπόδιο στην αποχέτευση αυτών, που για να χωρέσουν σ΄ αυτόν τον περιορισμένο χώρο, πρέπει ο χώρος να διαταθεί.

Όταν ο νεφρός διατείνεται, τότε διατείνεται η κάψα του νεφρού - υδρονέφρωση, το εξωτερικό του περίβλημα διατείνεται και μαζί μ' αυτό οι νευρικές απολήξεις που υπάρχουν σ' αυτήν και ερεθίζουν ταυτόχρονα και τις νευρικές απολήξεις του στομάχου προκαλώντας την ναυτία και τους εμετούς.

Εξετάσεις για την διάγνωση της νόσου. Οι πιο εύκολες εξετάσεις είναι κατ΄αρχήν μια απλή α/φία , η ΝΟΚ ( που περιλαμβάνει τους Νεφρούς, τους Ουρητήρες και την ουροδόχο Κύστη ).

Μέσω αυτής μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ιδέα για τυχόν παρουσία λίθου κάπου στο εμβαδόν του ουροποιητικού. Στην συνέχεια έχουμε τον Υπέρηχο του ουροποιητικού.

Αν ο λίθος είναι εκτός νεφρού, τότε αυτό που θα δούμε στην εξέταση αυτή θα είναι ενδεχομένως Υδρονέφρωση ή ακόμη και ουρητηρουδρονέφρωση - διατεταμένος νεφρός από την παρουσία συσσωρευμένων ούρων στον νεφρό ή ακόμη και στο αρχικό τμήμα του ουρητήρα , λόγω της μη αποχέτευσής τους. Άλλες εξετάσεις που όμως θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, λόγω του ότι απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία, θα είναι η Ενδοφέβια Πυελογραφία ή η Αξονική Πυελογραφία χωρίς σκιαγραφική ουσία η οποία εκτός του ότι μπορεί να μας δείξει την ακριβή θέση των λίθων μπορεί να εντοπίσει και να μας καταδείξει λίθους μη ορατούς στην Ενδοφλέβια Πυελογραφία.

Η Εξωσωματική Λιθοτριψία είναι η μέθοδος εκλογής αντιμετώπισης των λίθων , όταν αυτοί είναι κάτω από 2 εκ. και εντοπίζονται είτε στον νεφρό είτε στο αρχικό τμήμα του ουρητήρα.

Η Ουρητηροσκόπηση αποτελεί ενδοσκοπική εξέταση ή μέθοδο μέσω της οποίας ακολουθώντας τους φυσικούς δρόμους, ουρήθρα, ουρ. κύστη και ουρητηρικό στόμιο, εισερχόμαστε στον ουρητήρα όπου υπάρχει ο λίθος. Για την εξέταση χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο, το ουρητηροσκόπιο.

Διαμέσου του ουρητηροσκοπίου και υπό άμεση όραση εισάγουμε από τους αυλούς του την ίνα του Laser, με την οποία εξαχνώνουμε τον λίθο αλλά και λαβίδες για την απομάκρυνση του λίθου.

H Διαδερμική λιθοτριψία είναι η μέθοδος αντιμετώπισης ενός μεγάλου λίθου πάνω από 2 εκατοστά που βρίσκεται στον Νεφρό ή ενός λίθου όπου η εξωσωματική λιθοτριψία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα ή, κυρίως γι' αυτούς, τους λεγόμενους κοραλλιογενείς λίθους του νεφρού. Είναι η μέθοδος που έχει σχεδόν αντικαταστήσει την ανοιχτή εγχείρηση του νεφρού. Στα πλαίσια αυτής με ένα πολύ μικρό τραύμα, μια παρακέντηση του νεφρού στην ουσία, αλλά κάτω από γενική αναισθησία επιδιώκεται η αντιμετώπιση του λίθου με χρήση εργαλείων και χρήση υπερήχων ή Laser.

Με την χρήση λαβίδων γίνεται αφαίρεση του λίθου. Η νοσηλεία που απαιτείται είναι 48 ώρες και μετά από αυτό ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στην εργασία του (ΒΛΕΠΕ VIDEO).

Λιθοτριψία λίθου ουροδόχου κύστεως: Η λιθίαση της ουροδόχου κύστης είναι μια κατάσταση που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η αντιμετώπισή της λόγω των ερεθιστικών συμπτωμάτων που προκαλεί.

Είναι επίσης, τις περισσότερες φορές, απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπισή του προβλήματος. Όταν υπάρχει και υπάρχουν και δυσουρικά προβλήματα, τότε ο πιο ανώδυνος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι η λιθοτριψία με Laser, χωρίς να γίνει τομή, ενδοσκοπικά.

Διαβάστε Επίσης

Ριζική Κυστεκτομή

Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που το αποτέλεσμα της βιοψίας αναφέρει πως ο όγκος έχει διηθήσει...

Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκων /Θηλωμάτων Κύστεως

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης...

Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική ενδοσκοπική εξέταση για τις παθήσεις της ουροδόχου κύστης. Συνίσταται στην είσοδο στην ουροδόχο...

Εκκολπωματεκτομή

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των μεγάλων εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης είναι η αφαίρεση των ευμεγεθών σακοειδών προβολών...

Ενδοκυστικές εγχυσεις Botox

Στο Κέντρο Χρόνιου Πυελικού Άλγους και Νευρογενούς Κύστης υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία για την χρήση της Αλλαντικής τοξίνης...