ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

 • Ουρολογικές Επεμβάσεις

  Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Ουρηθροσκόπηση

Ουρηθροσκόπηση

Τι είναι η ουρηθροσκόπηση-κυστεοσκόπηση;

ΟυρηθροσκόπησηΟυρηθροσκόπησηΗ ουρηθροσκόπηση και η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στο ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, με τη χρήση ενός λεπτού εργαλείου που ονομάζεται κυστεοσκόπιο. Όταν διερευνούμε μία πάθηση στην ουρήθρα, τότε δεν είναι απαραίτητη η είσοδος του εργαλείου στην κύστη και εξετάζεται μόνο η ουρήθρα, εκτελείται δηλαδή μία ουρηθροσκόπηση. Όταν εξετάζεται η κύστη, τότε το κυστεοσκόπιο εισέρχεται μέχρι την κύστη. Το κυστεοσκόπιο αποτελείται από μία πολύ μικρή κάμερα, μία πηγή φωτός και διαθέτει 2 κανάλια, το ένα για την είσοδο υγρού (φυσιολογικού ορού), που γεμίζει σιγά σιγά την κύστη, και το άλλο για την είσοδο πολύ λεπτών εργαλείων, συνήθως λαβίδων για βιοψία ή ειδικών καθετήρων (κανάλι εργασίας).

Τα σύγχρονα κυστεοσκόπια είναι εύκαμπτα και δίνουν τη δυνατότητα να γίνει η εξέταση με τοπική αναισθησία της ουρήθρας, με ξυλοκαΐνη σε μορφή γέλης (gel). Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα να γίνει βιντεοσκοπική καταγραφή της εξέτασης σε DVD.

Πότε γίνεται;

Η ουρηθροσκόπηση-κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει:

 • Για να εντοπιστούν προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως η απόφραξη της ουρήθρας που προκαλείται από τον προστάτη, στενώματα της ουρήθρας, λίθους, ή όγκους.
 • Για να βρεθεί η αιτία συμπτωμάτων, όπως το αίμα στα ούρα (αιματουρία), επώδυνη ούρηση (δυσουρία), ακράτεια ούρων, συχνουρία ή δισταγμός, αδυναμία ούρησης (κατακράτηση) ή μία ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση.
 • Για να βρεθεί η αιτία των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος, όπως οι συχνές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
 • Για να αξιολογήσει τα προβλήματα που δεν μπορούν να καταδείξουν οι ακτινοσκοπικές εξετάσεις ή για την περαιτέρω διερεύνηση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από υπερηχογράφημα ή από πυελογραφία ή αξονική τομογραφία.
 • Για να γίνει ψυχρή βιοψία κύστης.
 • Για να απομακρυνθούν μικρά ξένα σώματα από την κύστη.
 • Για να γίνει η τοποθέτηση ουρητηρικών καθετήρων (stents), για να βοηθήσουν την κάθοδο των ούρων από τα νεφρά στην κύστη.
 • Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, π.χ. για την αντιμετώπιση αιμορραγίας της κύστης ή την ανακούφιση από εμπόδια στην ουρήθρα (λίθος).

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Ο ασθενής ξαπλώνει στο ειδικό κρεβάτι, και ο ιατρός απολυμαίνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων με αντισηπτικό. Κατόπιν γίνεται η εισαγωγή του τοπικού αναισθητικού στην ουρήθρα. Ύστερα από πάροδο 10 λεπτών, το κυστεοσκόπιο εισάγεται στην ουρήθρα και αργά προωθείται προς την κύστη. Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία). Οι λαβίδες που μπορούν να εισαχθούν μέσω του κυστεοσκοπίου επιτρέπουν στον γιατρό να αφαιρέσει μικρά δείγματα ιστού για βιοψία. Τέλος, με τις ειδικές λαβίδες μπορεί να γίνει αφαίρεση πολύ μικρών λίθων ή ουρητηρικού καθετήρα που είχε προηγουμένως τοποθετηθεί. Αυτή η δυνατότητα εξαλείφει την ανάγκη για πιο εκτεταμένη επέμβαση υπό νάρκωση.

Διαβάστε Επίσης

Ριζική Προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται ολόκληρος ο προστάτης αδένας μαζί με τις σπερματοδόχους...

Διουρηθρική προστατεκτομή Κλασική - TURIS - Laser

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P), επιλέγεται ως χειρουργική μέθοδος θεραπείας στο 95% των επεμβάσεων. Η ανοιχτή προστατεκτομή...

Ανοικτή προστατεκτομή

Είναι ανοικτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται το τμήμα του προστάτη που προκαλεί απόφραξη στην ούρηση. Η επέμβαση...

Διουρηθρική αυχενοτομή (bladder neck incision, BNI)

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη δυσκολία της διόδου των ούρων από τον αυχένα...

Οπτική Ουρηθροτομή-Ottis

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των στενωμάτων της ουρήθρας. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή για στενώματα μικρότερα...

Βιοψία προστάτη

Ο μόνος τρόπος μέχρι σήμερα για να διαγνωσθεί οριστικά και με ακρίβεια ο καρκίνος του προστάτη είναι η διενέργεια βιοψίας με...