ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Επεμβάσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Ριζική Προστατεκτομή

Ριζική Προστατεκτομή

Τι είναι η ριζική προστατεκτομή;

Η ριζική προστατεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται ολόκληρος ο προστάτης αδένας μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις και τους λεμφαδένες τις περιοχής. Μπορεί να γίνει ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά.

Πότε γίνεται η ριζική προστατεκτομή;

Η ριζική προστατεκτομή γίνεται όταν βρεθεί καρκίνος στον προστάτη, ο οποίος φαίνεται από τις εξετάσεις ότι είναι εντοπισμένος στο όργανο.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

H επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά (με τομή στο δέρμα), λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με γενική αναισθησία, θα κοιμάστε δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του χειρουργείου. Στην ανοικτή μέθοδο μπορεί η επέμβαση να γίνει και με ραχιαία αναισθησία, όπου θα είστε ξύπνιος κατά την επέμβαση αλλά δεν θα νοιώθετε πόνο από τη μέση και κάτω. Συνήθως χρειάζεται να τοποθετηθεί ένας ουροκαθετήρας.

Στην ανοικτή επέμβαση γίνεται μια τομή στο δέρμα κάτω από τον ομφαλό ώστε να μπορεί ο χειρουργός να έχει πρόσβαση στον προστάτη. Στην λαπαροσκοπική μέθοδο γίνονται κάποιες μικρές τομές στο δέρμα από τις οποίες εισέρχονται η κάμερα, η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε μια οθόνη και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο γιατρός και οι συνεργάτες του (συνήθως 2) για να κάνει την χειρουργική επέμβαση. Τέλος η ρομποτική βασίζεται στην λαπαροσκοπική, αλλά όλα τα εργαλεία συνδέονται με ένα μηχάνημα που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να κάθεται μπροστά από μια οθόνη μακριά από τον ασθενή και να τα χειρίζεται.

Στην ριζική προστατεκτομή ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο τον προστάτη αδένα μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις που βρίσκονται πίσω από αυτόν. Αφαιρούνται επίσης λεμφαδένες της περιοχής. Τέλος η ουροδόχος κύστη ενώνεται με την ουρήθρα ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του ουροποιητικού συστήματος. Μετά το χειρουργείο θα έχετε καθετήρα ο οποίος ανάλογα με την επέμβαση θα αφαιρεθεί μεταξύ της 7ης και 15ης μετεγχειρητικής ημέρας.

Ο χρόνος παραμονής Ο χρόνος παραμονής

Ο χρόνος παραμονής σας στο νοσοκομείο εξαρτάται από την μέθοδος της επέμβασης και από την κατάσταση της υγείας σας. Συνήθως σε ανοικτή επέμβαση απαιτούνται 5-7 ημέρες νοσηλείας και στις ενδοσκοπικές 3 ημέρες.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ώστε τα ούρα να είναι καθαρά. Συνήθως η πλήρη επούλωση του χειρουργικού τραύματος γίνεται μέσα σε 14 ημέρες και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 εβδομάδες μέχρι να αναρρώσετε πλήρως από το χειρουργείο.

Η ικανότητα της στύσης μπορεί να χαθεί περίπου στο 50-80% των ασθενών που χειρουργούνται ανεξαρτήτως από την προσπάθεια διατήρησης των νεύρων της στύσης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Σε όλους τους ασθενείς (100%) καταργείται η ικανότητα εκσπερμάτισης και η ικανότητα τεκνοποίησης με φυσιολογικό τρόπο.

Σε ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι το 30% ο ασθενής μπορεί να έχει κάποιου βαθμού ακούσια απώλεια ούρων (ακράτεια) μετά την επέμβαση, που σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να είναι σοβαρή και να χρειαστεί η μόνιμη χρήση πάνας ακράτειας ή δεύτερο χειρουργείο για να διορθωθεί.

Τέλος είναι σημαντικό να αναζητήσετε το ιστολογικό αποτέλεσμα του χειρουργείου καθώς υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί κάποια επιπλέον θεραπεία για τον καρκίνο όπως ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία. Θα πρέπει ακόμη εφόρου ζωής να παρακολουθείτε το PSA σας σε τακτικά χρονικά διαστήματα καθώς μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί επιπλέον θεραπεία για τον καρκίνο (ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, κα).

Διαβάστε Επίσης

Διουρηθρική προστατεκτομή Κλασική - TURIS - Laser

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P), επιλέγεται ως χειρουργική μέθοδος θεραπείας στο 95% των επεμβάσεων. Η ανοιχτή προστατεκτομή...

Ανοικτή προστατεκτομή

Είναι ανοικτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται το τμήμα του προστάτη που προκαλεί απόφραξη στην ούρηση. Η επέμβαση...

Διουρηθρική αυχενοτομή (bladder neck incision, BNI)

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη δυσκολία της διόδου των ούρων από τον αυχένα...

Οπτική Ουρηθροτομή-Ottis

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των στενωμάτων της ουρήθρας. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή για στενώματα μικρότερα...

Ουρηθροσκόπηση

Η ουρηθροσκόπηση και η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στο ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό...

Βιοψία προστάτη

Ο μόνος τρόπος μέχρι σήμερα για να διαγνωσθεί οριστικά και με ακρίβεια ο καρκίνος του προστάτη είναι η διενέργεια βιοψίας με...