ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Επεμβάσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Επινεφριδεκτομή

Επινεφριδεκτομή

Οι περισσότεροι όγκοι των επινεφριδίων είναι καλοήθεις. Η λαπαροσκοπική/ρομποτική επινεφριδεκτομή, αποτελεί θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση όγκων του επινεφριδίου μεγέθους από 2 έως 7 εκατοστά. Σε περίπτωση κακοήθειας του όγκου, το καρκίνωμα του επινεφιδίου αντιμετωπίζεται είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά, αναλόγως του μεγέθους, εάν είναι πρωτοπαθής ή μεταστατικός, του σταδίου κ.λ.π

Σε γενικές γραμμές η λαπαροσκοπική/ρομποτική αφαίρεση του όγκου του επινεφριδίου, αποτελεί την ιδανική εφαρμογή της λαπαροσκοπικής ως χειρουργικής μεθόδου, καθώς:

Η ελάχιστα τραυματική επινεφριδεκτομή μπορεί να εκτελεστεί είτε διαμέσου της κοιλιακής χώρας (διαπεριτοναϊκά) είτε διαμέσου της οσφυικής περιοχής (οπισθοπεριτοναϊκά) με τέσσερις μόλις πολύ μικρές τομές του 1 εκατοστού μέγιστο η κάθε μία, ενώ στο κλασικό χειρουργείο απαιτείται μεγάλη τομή (15-20 εκατοστά) στην κοιλιακή χώρα. Μάλιστα, λόγω της οπισθοπεριτοναϊκής προσπέλασης αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμού των ενδοκοιλιακών σπλάχνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αναρρώσει πολύ ταχύτερα, ο πόνος να είναι πολύ μικρότερος, η κινητοποίηση των οργάνων άμεση, η απώλεια αίματος σημαντικά μικρότερη, τα σημάδια της επέμβασης σχεδόν εξαφανίζονται σε λίγες εβδομάδες, ενώ ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο περιορίζεται σε 1-2 ημέρες και το κόστος νοσηλείας μειώνεται σημαντικά.

Οι επιπλοκές από την λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή, είναι πολύ μικρότερες του ανοιχτού χειρουργείου και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όταν ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία, άμεσα αντιμετωπίσιμες.

Η ομάδα μας έχει σημαντική εμπειρία στη συγκεκριμένη επέμβαση όπως το μαρτυράει η μεγαλύτερη σε μέγεθος στην Ελλάδα λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή που πραγματοποιήθηκε σε καλοήθη όγκο 12 εκατοστών με άριστα αποτελέσματα.