ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Παθήσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Λιθίαση Ουρητήρα

Λιθίαση Ουρητήρα

Οι λίθοι του ουρητηρα εκτός από την συντηρητική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με συγκεκριμένες ενδείξεις:

  • Εξωσωματική λιθοτριψία: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενλω έχουν ένδειξη για εξωσωματική λιθοτριψία. Όμως η επιτυχια της μεθόδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι το μέγεθος, η θέση, η σύσταση και η σκληρότητα του λίθου. Επίσης, ο σωματότυπος του ασθενή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο (π.χ. παχυσαρκία). Κατά την εξωσωματική λιθοτριψία, ο ασθενής ξαπλώνει σε μία συσκευή τον εξωσωματικό λιθοτρίπτη, με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης αναγνωρίζεται και στοχεύεται ο λίθος και υπερηχητικά κύματα εκπέμπονται από τη συσκευή και κατακερματίζουν τον λίθο. Συνεπώς, η παραπάνω διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική.
  • Η ενδοσκοπική λιθοτριψία: Η μέθοδος αυτή συνίστασται στην εισαγωγή ενός εργαλείου (ουρητηροσκοπίου) διαμέσου της ουρήθρας και της κύστης στον ουρητήρα, αναγνώριση του λίθου και κατακερματισμό του με τη βοήθεια συσκευής λιθοτρίψίας με λεϊζερ.

Πρόγνωση

Σημαντικό στοιχείο για τη διαχείρηση λίθων του ουρητήρα είναι οι διαστάσεις, ο αριθμός των λίθων και η σύστασή τους. Λίθοι διαστάσεων ως 1cm σε σημαντικό ποσοστό αποβάλλονται αυτόματα μόνο με παρακολούθηση. Επίσης, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να επιταχύνει την αποβολή λίθων του ουρητήρα και μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς που δεν έχουν αντένδειξη. Ανάλογα με τη σύσταση του λίθου είναι δυνατή η χορήγηση από του στόματος αγωγή που αποσκοπεί στη λύση του λιθου.

Διαβάστε Επίσης

Λιθίαση Νεφρού

Λιθίαση ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος...

Λιθίαση Ουροδόχου Κύστεως

Οι λίθοι της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι «ετερόχθονες», που κατέβηκαν από το νεφρό και δεν έγινε δυνατή...

Εξωσωματική λιθοτριψία

Η πρώτη μέθοδος θεραπείας για την λιθίαςη και η λιγότερο επεμβατική, η οποία στηρίζεται στην χρήση υψηλής...