ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Επεμβάσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Ριζική Κυστεκτομή

Ριζική Κυστεκτομή

Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που το αποτέλεσμα της βιοψίας αναφέρει πως ο όγκος έχει διηθήσει το μυικό τοίχωμα και δεν έχει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή επίσης σε ασθενείς με μεγάλους η πολλαπλούς όγκους όταν δεν είναι δυνατή η εξαίρεση τους διουρηθρικά και όταν η αιμορραγία από την κύστη δεν μπορεί να ελεγχεί αλλιώς.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του καρδιολόγου.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική αναισθησία. Στους περισσότερους ασθενείς τοποθετείται και επισκληρίδιος καθετήρας για την μείωση του πόνου μετά την επέμβαση. Αρχικά, ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και αποστειρώνεται η περιοχή.  Διενεργείται τομή λίγο πάνω από το ύψος του ομφαλού έως και την ηβική σύμφυση (εφήβαιο), αφαιρούνται λεμφαδένες της περιοχής, η ουροδόχος κύστη και τα γειτονικά όργανα, ανάλογα με το φύλο όπως περιγράφεται παραπάνω.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών τρόποι για την συλλογή των ούρων που παράγουν οι νεφροί. Η πιο συχνή περίπτωση είναι η έξοδος των ούρων από στομία που δημιουργείται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα του ασθενούς. Άλλη τεχνική αποτελεί η δημιουργία νέας κύστης με την χρήση τμήματος εντέρου και η τοποθέτησή της στην θέση της ουροδόχου κύστης ώστε ο ασθενής να ουρεί από την ουρήθρα.

Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται σωλήνας παροχέτευσης που βγαίνει την κοιλιακή χώρα, καθετήρας αλλά και τις περισσότερες φορές σωλήνας ρινογαστρικός, εισάγεται από τη μύτη και απορροφά το περιεχόμενο του στομάχου. Στην περίπτωση της δημιουργίας κύστης από έντερο τοποθετείται και δεύτερος καθετήρα στην κύστη, που εισάγεται από την κοιλιακή χώρα και εφαρμόζονται συνεχείς πλύσεις. Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 14 ημέρες.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών αισθάνονται αδυναμία η οποία διαρκεί λίγους μήνες και αποκαθίσταται σταδιακά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών θα παρουσιάσει στυτική δυσλειτουργία και κανένας ασθενής δεν θα έχει την δυνατότητα τεκνοποίησης. Σύμφωνα με το αποτελέσματα της ιστολογικής ίσως απαιτηθεί διενέργεια συμπληρωματικής θεραπείας (χημειοθεραπεία). Απαραίτητη είναι επιπλέον και η παρακολούθηση από ογκολόγο.

Διαβάστε Επίσης

Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκων /Θηλωμάτων Κύστεως

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης...

Λιθοτριψία Κύστεως

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα αποτελεί για τον άνθρωπο η λιθίαση του ουροποιητικού. Οι λίθοι μπορούν να εμφανιστούν...

Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική ενδοσκοπική εξέταση για τις παθήσεις της ουροδόχου κύστης. Συνίσταται στην είσοδο στην ουροδόχο...

Εκκολπωματεκτομή

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των μεγάλων εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης είναι η αφαίρεση των ευμεγεθών σακοειδών προβολών...

Ενδοκυστικές εγχυσεις Botox

Στο Κέντρο Χρόνιου Πυελικού Άλγους και Νευρογενούς Κύστης υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία για την χρήση της Αλλαντικής τοξίνης...