ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: 2310.227.145

  • Ουρολογικές Παθήσεις

    Αθανάσιος Τάκης Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη

Καρκίνος Προστάτη

Καρκίνος Προστάτη

Καρκίνος ΠροστάτηΟ καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια, στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται πλήρης ίαση. Όμως στα αρχικά στάδια δεν δίνει συμπτώματα και η νόσος εξελίσσεται αργά. Επειδή έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αφορά άνδρες άνω των 50 ετών, συνιστάται από τους ουρολόγους από αυτή την ηλικία να διενεργείται ετήσιος έλεγχος του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) στο αίμα. Το αυξημένο PSA δεν έχει ως αποκλειστική αιτία την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, αλλά και άλλες καλοήθεις παθήσεις. Ωστόσο, απαιτείται άμεση επίσκεψη στον ουρολόγο προκειμένου ο ασθενής να ελεγχθεί. Για τον καρκίνο του προστάτη έχει διαπιστωθεί η οικογενειακή προδιάθεση.

Οι άνδρες με πατέρα ή αδερφό που εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη, οποιουδήποτε σταδίου, έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης και γι΄ αυτό θα πρέπει να επισκεφθούν εγκαίρως τον ουρολόγο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τον τρόπο ασφαλούς ελέγχου. Σε προχωρημένα στάδια ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται με διαταραχή της λειτουργίας της κύστης (συχνουρία, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, πόνος κατά την ούρηση, ή διακεκομμένη ροή ούρων, νυκτουρία, αιματουρία).

Καρκίνος ΠροστάτηΟ ουρολόγος αναλόγως των υπολοίπων αποτελεσμάτων της εξέτασης, εφόσον έχει αυξημένες υποψίες για καρκίνο του προστάτη, προχωρεί υποχρεωτικά σε βιοψία δια βελόνης, σε συνδυασμό με τη χρήση του διορθικού υπερηχογραφήματος για πλήρη έλεγχο της δομής του προστάτη αδένα.

Εφόσον από τη βιοψία του δείγματος προκύψει καρκίνος του προστάτη, ο ουρολόγος προχωρά στη σταδιοποίησή του ζητώντας τη διενέργεια και άλλων απαιτούμενων διαγνωστικών εξετάσεων (αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών κλπ) που θα συμπληρώσουν την εικόνα για την κατάσταση του ασθενούς, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να προτείνει την ενδεικνυόμενη κατά περίπτωση θεραπευτική λύση.

Διαβάστε Επίσης

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δηλαδή η μεγέθυνση του προστατικού ιστού, απασχολεί έναν στους δύο άνδρες...

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Ο όρος είναι πολύ γενικός...